Események‎ > ‎

Erben Péter Ericsson a matematika tehetségeinek gondozásáért díjat kapott

Az Ericsson matematika tehetségeinek gondozásáért díjat 2011-ben Erben Péter kapta.
 
Az Ericsson Magyarország Kutatás-Fejlesztési Igazgatósága által 1999-ben alapított díjat általános-, vagy középiskolásokat tanító fizika- és matematikatanárok nyerhetik el. A díj alapításának célja, hogy támogassa és erősítse a magyarországi matematikai és természettudományos alapképzés világviszonylatban is kiemelkedő színvonalát, igényességét. Ennek köszönhető ugyanis, hogy a hazai műszaki és természettudományi diplomával rendelkezők tudása megfelelő szellemi értéket képvisel az igényes hazai és külföldi befektetők előtt és vonzóvá teszi Magyarország bekapcsolását a távközlés és egyéb csúcstechnológiák nemzetközi kutatási fejlesztési láncába.
,,Ericsson a matematika tehetségeinek gondozásáért'' díjat olyan tanárok kaphatnak, akiknek tanítványai a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok vagy az ABACUS versenyein, vagy a Varga Tamás, Kalmár László, Arany Dániel matematikaversenyek, matematika vagy fizika OKTV, Öveges József, Jedlik Ányos, Mikola Sándor, Szilárd Leó, fizikaversenyek, a Nemzetközi Matematika vagy Fizika Diákolimpiák, a Kürschák József matematikai tanulóversenyek vagy az Eötvös Loránd fizikaversenyek valamelyikén a 2006-2007-es tanévtől kezdődően elnyerték az első öt díj egyikét.

A díjakat a MATFUND Középiskolai Matematikai és Fizikai Alapítvány ítéli oda, a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Ericsson-díjbizottságainak ajánlása alapján.

Erben Péter a diploma megszerzésétől kezdve tanít a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban matematikát és informatikát.

Tanítványai az Arany Dániel Matematika Tanulóverseny III. kategóriájában első díjat, az OKTV Matematika III. kategóriájában 4. és 5. helyezést értek el, a KÖMAL A és B pontversenyében az elmúlt három évben kilenc tanulója volt az első tíz között. A Nemzetközi Magyar Matematika Versenyen egy második és egy harmadik díjas tanulója volt, a Közép-Európai Matematikai Olimpián (MEMO) egy egyéni és csapat aranyat szereztek tanítványai. Az OKTV Informatika II. kategóriában is kiválóan szerepeltek diákjai.

Tagja az Arany Dániel Matematika Tanulóverseny Haladó versenybizottságának. A Rátz László Vándorgyűlésen 2008-ban feladatmegoldó szemináriumot, 2011-ben előadást tartott. Különböző korosztályok számára tehetséggondozó szakköröket vezet. A Berzsenyi Dániel Gimnázium tehetséggondozó matematika táborának egyik létrehozója és főszervezője, a korábbi években is több nyári táborban foglalkozott tehetséges diákokkal. Több matematikai témájú honlapot szerkeszt, ő újjította meg a Nemzetközi Magyar Matematika Verseny honlapját, valamint ő dolgozza fel 2010-től a Rátz László Vándorgyűlésen elhangzott előadások és szemináriumok anyagát. Több cikke jelent meg a Matematika Tanítása folyóiratban. 2005-ben Graphisoft Díjjal tüntették ki.

Folyamatosan képzi magát, sok angol nyelvű folyóiratot, szakkönyvet olvas. Szívesen osztja meg kollégáival, diákjaival a frissen olvasott újdonságokat. Kollégáinak többször tartott iskolán belüli továbbképzést. Az érdeklődőkkel sokat beszélget matematikáról. Szinte nincs olyan téma, amihez ne tudna hozzászólni, amihez ne tudna mondani azonnal néhány kapcsolódó feladatot. Egy-egy ilyen felvetődött probléma napokig foglalkoztatja.

Az iskola vezetése, kollégái, barátai és tanítványai gratulálnak Neki az Ericsson díj elnyeréséhez.

Comments