Hírek‎ > ‎

Áttörés az ikerprím-sejtés irányába

Péter Erben, 2013. nov. 11. 11:37   [ 2013. nov. 11. 11:38 frissítve ]
Tudományos népszerűsítő előadás a Budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumban

November 26-án, kedden 16:00-18:00 között a Fazekas Gimnázium II. emelet 213-as termében Harcos Gergely, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatója tart előadást - a matematika, és korunk matematikája iránt érdeklődő középiskolás diákok és tanárok részére. Az előadás kivonata alább olvasható, további információk a http://matek.fazekas.hu/portal/eloadas/ linken találhatók.

Harcos Gergely: Áttörés az ikerprím-sejtés irányába

Yitang Zhang tavasszal szenzációs áttörést ért el az ikerprím-sejtés irányába: bebizonyította, hogy a szomszédos prímek közötti távolság végtelen sokszor kisebb 70 milliónál. A módszer fontos magyar vonatkozása, hogy jelentős részben épít Pintz János akadémikus és társszerzői korábbi munkáira. Az interneten szabadon szerveződő PolyMath8 kutatócsoport a világhírű Terence Tao irányításával az említett 70 milliós korlátot 5000 alá csökkentette.

Az előadásban igyekszem bemutatni a bizonyítás mögött álló szép és izgalmas gondolatokat, a technikai részletek mellőzésével. Ha marad idő rá, akkor a PolyMath csoport kutatásról is beszélek röviden.