2018.02.20.

Hangszeres műfajok

A klasszikus szonáta 3-4 tételes kompozíció. Ha a szóló hangszer megkívánja, a kísérő hangszer is szerepet kap. Tételek rendje:
1. tétel: gyors - általában szonátaforma
2. tétel: lassú
3. tétel: gyors - menüett (3/4-es főúri tánc), triós forma
4. tétel: gyors - rondó, vagy szonátaforma, vagy a kettő ötvözete (szonáta-rondó)
A három tételes szonáta esetében a négy tételes szonáta 3. tételének helyén álló tánctétel elmarad.

Vonósnégyes

A szónak kettős jelentése van.
1. A klasszikus stílus legfontosabb kamarazenei műfaja ebben a korszakban keletkezett. Négy vonós szólamra vagy kisegyüttesre írt szerenádzenéből alakult ki. A két hegedűre, mélyhegedűre (brácsa) és csellóra (gordonka) írt vonósnégyes - a szimfóniához hasonlóan - négytételes kompozíció: a közbülső lassú tétel (II.) és a menüett (III.) sorrendje olykor felcserélődik.
A vonósnégyes Joseph Haydn zeneszerzői műhelyében kapta meg végső, érett formáját, és munkásságának legjelentősebb, egész életét végigkísérő műfaja lett. Haydn művei szolgáltak mintául Mozart és Beethoven vonósnégyeseihez.
2. A vonósnégyes (kvartett) azt a négytagú hangszeres együttest jelenti, amely az erre az összeállításra írt művet előadja.

A műfaj egyik legfontosabb darabja Haydn Kaiser-kvartettje, melyet a császárnak írt. Ezt itt kellene meghallgatni ha nem is a jövő órára, de legkésőbb a dolgozatra.
Comments